Hoewel niet heel veel mensen de diagnose posttraumatische dystrofie krijgen is er een klein deel van de mensen die het helaas wel krijgt. De kans is groot dat jij tot deze groep behoort of dat je iemand kent die deze diagnose heeft gehad, je bent namelijk met een reden hier terecht gekomen. Aangezien nog niet iedereen bekend is met posttraumatische dystrofie hebben we hieronder de belangrijkste informatie voor je onder elkaar gezet.
Wat is posttraumatische dystrofie precies?
Posttraumatische dystrofie wordt ook wel afgekort als PD. Deze aandoening stond aanvankelijk bekend als Sudeck’s atrofie. Het werd zo genoemd door de onderzoeken van de bekende Duitse chirurg Paul Sudeck. Het is op dit moment officieel gedefinieerd als Complex Regional Pain Syndrome CRPS. De chronische systemische aandoening blijft een slecht begrepen aandoening die na een trauma ernstige pijn aan een ledemaat kan veroorzaken. De meeste mensen die last hebben van posttraumatische dystrofie krijgen last van hun pijn of van hun voet. Dit was vaak een opmerkelijk klein of relatief onbeduidend letsel, zoals een lichte verstuiking of prik van een naald of doorn.
De posttraumatische dystrofie wordt in verband gebracht met de ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Dit zou ervoor zorgen dat het lichaam pijnprikkels doorgeeft terwijl deze er eigenlijk niet zouden zijn. Middels therapie en speciale behandelingen is het mogelijk om de klachten van posttraumatische dystrofie te verminderen, al is het voor alsnog niet helemaal duidelijk of het ook echt volledig genezen kan worden.
{ Comments are closed! }